joi, 30 octombrie 2008

Cum sa realizezi un om de zapada din vata....

Un om de zapada adorabil, usor de realizat daca aveti la indemana bucati de vata de bumbac si o cutie de tabla. Poate fi mai mare sau mai mic in functie si de vata pe care o aveti la indemana. Acesta e un proiect pentru copii si parinti. Copiii vor fi cei care vor realiza omuletul de zapada iar parintilor le va ramane in grija confectionarea palariei.
Pasii ce trebuie urmati:

1. Curatati o cutie de metal si indepartati eticheta. Puteti folosi cuti de diverse marimi, de 400g, de 900g sau de 1500g.

2. Asezati cutia pe o bucata de stofa mai groasa. Trasati un cerc in jurul ei. Acesta va determina marimea marginilor(bolurilor) palariei.

3. Acum confectionati corpul omului de zapada. Folositi o pensula pentru a lua un pic de lipici si pentru a lipi bucatile de vata in jurul cutiei de metal.

4. Treceti la confectionarea capului omului de zapada. Mototoliti o bucata de ziar (sau orice alt gen de hartie), formand astfel un ghemotoc de hartie(o mica minge de hartie). Nu conteaza daca nu este perfect rotund.

5. Acoperiti ghemotocul de hartie cu bucati de vata, avand grija sa folositi acelasi tip de vata ca si pentru corp. Fiti atenti sa lasati partea inferioara a ghemotocului de hartie neacoperita. Puneti o cantitate de lipici ceva mai mare pe partea neacoperita cu vata a capului si asezati-l deasupra fundului cutiei. Gura deschisa(taiata) a cutiei va sta pe masa. Umpleti cu vata imbinarea dintre corpul si capul omului de zapada.

6. Incepeti sa decorati omul de zapada. Taiati mici bucati de panza pentru a confectiona nasturii. Prindeti-i cu lipici de corpul omului de zapada. De asemenea confectionati ochii, nasul si gura acestuia tot din panza(folositi panza de culoare rosie si panza de culoare neagra). Lipiti-le pe capul omului de zapada.

7. Taiati o bucata de panza si lipiti-o in jurul capului omului de zapada pentru a-i confectiona o esarfa.

8. Confectionati acum palaria. Taiati o bucata circulara din bucata de stofa.
Aceasta va fi marginea palariei, borurile acesteia. Acestea vor avea o latime cuprinsa intre 3cm si 12cm in functie de marimea cutiei folosite. Apoi decupati cercul din centru (modul cel mai usor pentru a face asta este sa faceti o gaura in mijlocul bucatii de stofa si apoi sa taiati o linie spre extremitatea cercului, urmand apoi sa decupati circular).
Mai apoi decupati si o banda din bucata de stofa cu latimea intre 7,5cm si 12 cm si destul de lunga pentru a inconjura cercul interior al borurilor palariei, lasand un pic in exterior. (vezi figura de la punctul 9).

9. Asamblati palaria. Lipiti capetele benzii dreptunghiulare si asezati-l in interiorul bucatii de stofa, avand grija sa lasati aproximativ 1cm inexterior(in partea inferioara). Taiati din loc in loc partea lasata in afara si apoi indoiti marginile taiate avand grija sa le si lipiti de palarie. Aplicati lipici pe marginea inferioara a palaiei si apoi asezati-o pe capul omului de zapada.

10. Realizati partea superioara a palariei in acelasi mod. Taiati un cerc care sa aiba in plus circa 1 cm fata de palarie, taiati din loc in loc marginile cercului ca in etapa precedenta. Indoiti marginile, aplicati lipici pe ele si mai apoi lipiti-le de marginea laterala a palariei.

11. Acum admirati-va omul de zapada!!! Daca veti avea grija de el acesta va rezista ani intregi!!!


Sfaturi utile:
- Fiti inventivi, creativi. Puteti folosi nasturi adevarati daca doriti(aveti grija ca nasturii pot fi inghiti de catre copii).
- Puteti face omul de zapada fara a-i pune si palarie.
- Folosind cutii de diverse dimensiuni veti realiza o familie de oameni de zapada.

ATENTIE: Nu folositi lipici in exces, doar cateva picaturi vor fi de ajuns pentru a lipi vata de conserva!!!

Materiale necesare:
- o cutie de metal goala, curata(o conserva), de orice marime;
- o punga cu bucati de vata;
- lipici;
- bucati de material(pasla) pentru a realiza nasturii, ochii, nasul, gura;
- o bucata de stofa, de aproximativ 30.5 cm2(centimetri patrati) pentru confectionarea palariei;
- foarfece;
- pensula;
- panglica/banda;
- ziar(hartie).

Niciun comentariu: